NÄYTTEENOTON OHJEISTUS

Näytteenoton ohjeistukset huumetestaukseen liittyen vaihtelevat jonkin verran toimialueittain, mutta kaikkialla ne pohjautuvat lakeihin, yleisiin suosituksiin ja säädettyihin asetuksiin.

Kun testattavan henkilöllisyys on varmistettu, hänelle kerrotaan huolellisesti näytteenottotapahtuman kulku ja selitetään jos näytteenottoa tullaan valvomaan ja miksi. Testatavalle selitetään, mitä testissä testataan, miten näyte annetaan, miten analyysi etenee ja milloin tulos on valmiina. Lisäksi testattavalle tulee kertoa mitä positiivisesta tuloksesta seuraa ja että halutessaan hänellä on mahdollisuus kieltäytyä tutkimuksesta tai kiistää sen tulos. Kaiken kaikkiaan pidetään huolta siitä, että testattava henkilö on täydessä ymmärryksessä tulevista tapahtumista. Ennen näytteenottoa testattavan tulee jättää kaikki irtotavara, päällysvaatteet ja laukku ynnä muut sellaiset näytteenottotilan ulkopuolelle. Jopa taskut täytyy tyhjentää. Virtsan tulee olla ollut rakossa vähintään neljä tuntia ennen näytteenottoa, jotta se on tarpeeksi väkevää. Testattavan tulee pestä kätensä valvojan läsnä ollessa ennen näytteenottoa. (Ikonen-Toivanen, Rytkönen, Liimatainen, Rowe, Saarimies. 2018, 2, Viitattu 27.2.2020; Mykkänen, Kuoppasalmi, Tissari, Henriksson. 2015, 22)

KUVA 1. Tehdaspuhdas, adapterilla varustettu virtsanäyteastia. (Kontio & Laava)

Testattavalle annetaan hänen valitsemansa vain tähän tarkoitukseen suunniteltu tehdaspuhdas astia virtsanäytettä varten. Astiaan voidaan kiinnittää lämpötilaa mittaavia antureita tai tarroja.  Näytteenannon jälkeen virtsa jaetaan kahteen särkymättömään putkeen, jotka testattava on itse valinnut ja jotka muodostavat A ja B näytteet. Putken ulkopuolelle mahdollisesti joutuneet eritteet pyyhitään huolellisesti pois tartuntavaaran vuoksi. Putket merkataan huolellisesti testattavan tiedoilla ja ne sinetöidään. Tämä tehdään testattavan nähden. Jos testattava ei onnistu antamaan virtsanäytettä heti, voidaan hänelle antaa lasillinen vettä noin puolen tunnin välein, mutta kuitenkin niin, ettei veden kokonaismäärä ylitä yhtä litraa. Vesimäärä merkitään lähetteeseen. Testattavan tulee olla jatkuvasti valvojan nähtävissä, eikä hän saa koskea tiloissa oleviin saippuannostelijoihin tai muihin materiaaleihin, millä näytettä voisi manipuloida. WC-istuinta ei saa huuhdella kesken näytteenoton. Näytteenoton valvoja pyytää testattavaa allekirjoittamaan tutkimuslähetteeseen, että testattava on antanut suostumuksensa näytteenottoon, mutta tämän lisäksi hän vahvistaa antaneensa näytteen ja seuranneensa näytteen jaon kahteen putkeen sekä putkien sinetöinnin ja näyteputkien ja lomakkeiden yhtäläisyyden. (THL 2015b, viitattu 1.3.2020; Ikonen-Toivanen yms. 2018, 2-3, viitattu 27.2.2020; Moodi 3/2001, 104)

KUVA 2. Virtsanäyte jaetaan kahteen kuvassa näkyvään säilöntäaineettomaan näyteputkeen. (Kontio & Laava)

Kun näytteestä A on saatu positiivinen testitulos, se on varmistettava kromatografismassaspektrometrisellä varmistusanalyysillä tai vastaavalla yhtä luotettavalla analyysimenetelmällä. Tästä varmistetusta testituloksesta täytyy laatia analyysilausunto, joka sisältää näytteen tunnistetiedot, näytteenottoajankohdan, raportointipäivämäärään, tiedon todetusta huumausaineesta ja sen pitoisuudesta, testituloksen varmentajan allekirjoituksen, käytetyn analyysimenetelmän ja varmistusanalyysin suorittaneen laboratorion nimen. (A 7.4.2005/218, 6 §) 


Käytetyt lähteet:

Ikonen-Toivanen J., Rytkönen J., Liimatainen S., Rowe O., Saarimies J., Rytkönen J. 2018. Valvottu virtsanäytteenanto terveydenhoidollista huumetestausta varten, 2-3. Viitattu 27.2.2020, https://www.nordlab.fi/sites/default/files/valvottu_virtsanaytteenanto_terveydenhoidollista_huumetestausta_varten.pdf.

Moodi. 3/2001. Suositus huumetestauksen suorittamisesta, 104. Labquality Oy:n huumausaineanalyttiikkatyöryhmä.

Mykkänen, S., Kuoppasalmi, K., Tissari, P., Henriksson, M. 2015. Suositus terveydenhoidollisesta huumetestauksesta - Asianmukaiset menettelytavat sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköille, 22. Helsinki: THL. (2015_005).

THL. 2015b. Ohjeita huumetestaukseen työelämässä: kuvaus näytteenotosta sekä veri- ja virtsanäytteen keräys- ja lähetysohjeet. Viitattu 1.3.2020, https://thl.fi/documents/10531/998733/Ohje_tyoelaman_huumetestaus_2015_fi_oikeustoksikologia.pdf/d2752f20-59dc-4428-9cc0-2d03c8ee74d8.

Valtioneuvoston asetus huumausainetestien tekemisestä 7.4.2005/218, 6§. 

 Copyright © 2020 Kontio ja Laava, OAMK. Sivusto päivitetty 7.4.2020
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita